در تعریف سیستم اطلاعات حسابداری می توان این چنین اظهار نمود سیستم اطلاعات حسابداری ، سیستمی است که عملیات جمعآوری و ذخیرهسازی دادههای مالی را طی فرایندهای گوناگون حسابداری انجام میدهد و پس از پردازش این دادهها، اطلاعات مورد استفاده تصمیمگیرندگان واحد تجاری را (سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، مدیران و ...) تولید و ارائه می نماید.
سیستم اطلاعات حسابداری در نهایت با ارائه انواع گزارش های هوشمندانه و مهندسی شده مالی قادر است تا تصمیمگیرندگان و مدیران سازمان را در برنامههای راهبردیشان کمک كند. هرچند یک سیستم اطلاعات حسابداری میتواند فقط شامل چند صفحه کاغذ و کتابچه راهنمای کاربر مبتنی بر یک سیستم حسابداری ساده نیز باشد،
اما امروزه سیستم های اطلاعات حسابداری بهعنوان سیستمی پیچیده و ساختار یافته مبتنی بر قابلیتهای فناوری اطلاعات و فرآیندها و روشهای سنتی و پیشرفته حسابداری است.
معمولا هر سیستم اطلاعات حسابداری از اجزای اصلی زیر تشکیل می شود :
1- كاركنان: منظور کاربران سیستمهای اطلاعات حسابداری می باشند.
2- روشها و دستورالعملها: منظور فرآیندهای جمعآوری، مدیریت و ذخیرهسازی دادهها و اطلاعات مالی می باشد.
3- دادهها: دادههای مرتبط با سازمان و فرایندهای مختلف و متنوع کسب و کار
4- نرمافزارها : منظور برنامه های نرمافزاری تخصصی حسابداری و عمومی جهت پردازش دادهها حسابداری می باشد.
5- زیرساخت فناوری اطلاعات : نظامها و سیستمها و شبکههای کامپیوتری که امكان میدهد تا سیستم اطلاعات حسابداری در اختیار افراد مرتبط و بصورت همزمان قرار گیرد.
6- کنترلهای داخلی و اقدامات امنیتی : مسائل امنیتی درون سیستم جهت حفاظت از دادهها که بصورت دستورالعملهای مدون و ساختار یافته منظور می شود.
سیستمهای اطلاعات حسابداری را میتوان محل تقاطع و برخورد منطقی دو موضوع گسترده حسابداری و سیستم اطلاعات مدیریت در نظر گرفت. آنچه در هر دو رشته حسابداری و سیستم اطلاعات مدیریت مشترک است، توجه و تاکید محوری به موضوع و ماهیت اطلاعات است. حسابداری مستقیما به اطلاعات مالی گرایش دارد، در حالی که سیستم اطلاعات مدیریت بیشتر به سیستمهایی پوشش میدهد که اطلاعات را تولید و توسعه می دهند.
بطور کل ، سیستم اطلاعات حسابداری دو هدف عمده را دنبال می نماید :
1- ارائه اطلاعات برای عملیات و نیاز و الزامات قانونی
2- ارائه اطلاعات برای تصمیمگیری مدیران و استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری
برای دستیابی به این اهداف دو فعالیت عمده و مهم وجود دارد كه عبارتند از پردازش اطلاعات و پردازش مبادلات.
مبادلات یا همان تراکنش های حسابداری به وسیله ثبتهای اساسی حسابداری پردازش میشوند. این مبادلات شامل فروش محصولات، خرید مواد، دریافتی از مشتریان و ... می باشند. پردازش مبادلات در یک سیستم اطلاعات حسابداری بهوسیله زیرسیستمها یا همان ماژول ها انجام میشود. اگر سیستم پردازش مبادلات بهطور صحیحی طراحی شده باشد، باعث میشود تا دادهها بهخوبی و با دقت کنترل شوند و عمل پردازش کارآمد و موثر واقع شود.
خروجی فرایند پردازش اطلاعات به قصد راهنمایی در امر برنامهریزی و کنترل عملیات می باشد و این موضوع عملا فرآیند اطلاعاتی را برای تصمیمگیری ارائه میدهد. سیستم طراحیشده برای پردازش اطلاعات یا سیستم اطلاعات حسابداری باید اطلاعاتی را ارائه دهد که دارای عوامل مهمی همچون مربوط بودن ، قابلیت اتکاپذیری ، بهموقع بودن و با اهمیت باشد.
موسسه حسابداری افشار محاسب البرز ارائه کننده انواع خدمات تخصصی حسابداری
موسسه حسابداری افشار محاسب البرز ارائه کننده انواع خدمات تخصصی حسابداری در کرج ، حسابرسی در کرج ، امور مالیاتی در کرج و آموزش حسابداری در کرج دارای اعتبار حرفه ای در میان موسسات حسابداری در کرج ، شرکتهای حسابداری در کرج و موسسات حسابداری در کرج