بر اساس تعریفی که انجمن ملی حسابداران آمریکا ( National Accountants America ( NAA از حسابداری مدیریت ارائه نموده است :
" فرآیند تشخیص ، اندازه گیری ، تجمیع ، تجزیه و تحلیل ، تهیه و تفسیر و ارائه اطلاعات مالی مورد استفاده مدیریت به منظور برنامه ریزی ، ارزیابی و کنترل عملیات یک سازمان . "
با این مهم روبرو می شویم که با در نظر گرفتن رویکرد سیستمی اگر چنانچه حسابداری مدیریت را بعنوان یک سیستم در نظر بگیریم ، عملا محصول نهایی یا خروجی آن سیستم اطلاعاتی در قالب گزارشاتی خواهد بود که یاری کننده مدیریت در جهت موارد ذیل خواهد بود :
1 - برنامه ریزی
2 - ارزیابی
3 - کنترل
موارد سه گانه فوق عموما مواردی است که گرایش زیاد به سمت مدل های ریاضی و آماری دارد.
اگر از جنبه دیدگاه های تحلیلی حاکم بر تئوری حسابداری بخواهیم به موضوع حسابداری نگاه کنیم عموما تفاسیر رفتاری و اخلاقی در تمام عرصه دانش حسابداری ارجحیت بر سایر تفاسیر دیگر دارد.با کمی تردید ولی قریب به واقعیت این حقیقت را در تدوین استانداردهای حسابداری بخوبی می توان لمس نمود.
با توجه به موارد خیلی خلاصه شده که در پاراگراف فوق بدان اشاره شد همواره این سئوال برای پژوهشگران حوزه حسابداری مطرح است که آیا با در نظر گرفتن دانش حسابداری به عنوان یکی از زیر مجموعه های علوم انسانی ، میتوان با مدل های ریاضی و آماری که مبتنی بر اعداد می باشد در جهت رویکردی که بعنوان کارکرد در تئوری حسابداری برای آن تعیین شده است ، گام برداشت ؟ و آیا مدل های ریاضی و آماری بتنهایی پاسخگوی تحلیل های رفتاری و اخلاقی می باشد ؟
بحث در این حوزه بسیار گسترده است و تنها در اینجا بدین دلیل بدان اشاره شد که نظری داشتیم بر اینکه خروجی سیستم حسابداری مدیریت ، اطلاعاتی است که در قالب گزارشات به منظور برنامه ریزی ، ارزیابی و کنترل توسط مدیریت بکار گرفته شده که این اطلاعات گرایش زیادی به سمت مدل های ریاضی و آماری دارد.
شایان ذکر است که هزینه تنها رویکرد نگرش سیستم حسابداری مدیریت نمی باشد ، منتهی بواسطه اهمیت بالایی که معمولا هزینه در فرمول های اقتصادی و مدیریتی دارد در اینجا قصد داریم بر این عنصر مهم در سازمان ژرف نگری عمیق تری داشته باشیم.
هزینه در حسابداری مالی تکلیفش کاملا روشن و شفاف است منتهی در حسابداری مدیریت مانند حسابداری مالی به هزینه نگاه نمی شود.
در حسابداری مدیریت به هزینه به عنوان یک سنجش پولی برای مصرف منابع در یک مورد خاص تاکید شده است.
هزینه در حسابداری مدیریت مانند یک انسان می باشد.
انسان از جنبه روحیات ، حالات ، رفتارها ، احساسات و غیره . انسان همان انسان است منتهی به اصطلاح عامه یک روز حال خوب دارد و یک روز حال دیگر ، یک روز تمایل به انجام کاری دارد و یک روز بی تفاوت در برابر انجام دادن یا ندادن آن عمل ولی در حقیقت انسان همان انسان است.
حقیقت هزینه همان هزینه ای است که ماهیت آن است ولی واقعیت هزینه این است که هزینه ها در شرایط واقعی از خود تغییر رفتار نشان می دهند و این تغییر رفتار خود جای بررسی و تحلیل را می طلبد.
در واقع برای بررسی هر چه بهتر هزینه ها و قرارگیری صحیح آنها در مدل های تصمیم گیری مدیریت که مبتنی بر مدل های ریاضی و آماری است نیاز بر این است که رفتارهای هزینه از جنبه های مختلف بررسی و طبقه بندی شود.
طبقه بندی اقلام هزینه از جنبه های مختلف رفتاری به قرار ذیل می باشد :
1 - بر اساس وظایف مدیریت ، شامل : الف ) تولیدی ب ) غیر تولیدی
2 - بر اساس سهولت ردیابی به محصول یا خدمت ، شامل : الف ) مستقیم ب ) غیر مستقیم
3 - بر اساس زمان وضع نمودن آنها از درآمده ها ، شامل : الف ) بهای تمام شده محصول ب ) هزینه های دوره
4 - بر اساس رفتار آنها در مقابل تغییرات حجم فعالیت ، شامل : الف ) متغیر ب ) ثابت پ ) نیمه متغیر
5 - بر اساس میزان ارتباط آنها در فرآیند کنترل و تصمیم گیری ، شامل : الف ) قابل کنترل و غیر قابل کنترل ب ) استاندارد پ ) تفاضلی ت ) از دست رفته ث ) فرصت از دست رفته ج ) مربوط و نامربوط
در حسابداری مدیریت " حقیقت هزینه " از جنبه های " واقعیات حاکم بر هزینه " که در بالا بدان اشاره شد تاکید جدی وجود دارد.
موسسه حسابداری افشار محاسب البرز ارائه کننده انواع خدمات تخصصی حسابداری در کرج ، امور مالیاتی در کرج ، حسابرسی در کرج و آموزش حسابداری در کرج دارای اعتبار حرفه ای بالا در میان موسسات حسابداری در کرج ، شرکتهای حسابداری در کرج و موسسات حسابرسی در کرج